W środę, 17 maja, SPTE odwiedziła nauczycielka przedmiotów gastronomicznych i krawiectwa w szkole ponadgimnazjalnej na Ukrainie. Pani Tonia opowiedziała uczniom starszej świetlicy o życiu na Ukrainie. Mogli więc oni sprawdzić nie tylko swoją wiedzę na temat tego kraju, ale też usłyszeć nieznane ciekawostki dotyczące zwyczajów, codzienności oraz zobaczyć miniaturowe stroje regionalne uszyte własnoręcznie przez gościa.
Następnie odbyły się warsztaty kulinarne. Pod czujnym okiem fachowca uczniowie gotowali popularną regionalną (a właściwie narodową) potrawę, którą jest barszcz ukraiński. Mimo że zadanie okazało się pracochłonne, to wszystkim sprawiło mnóstwo przyjemności. Niewątpliwie krojenie w kosteczkę ostrej cebuli stało się najtrudniejszym wyzwaniem, jednak i z tym „mali” kucharze poradzili sobie doskonale!
.
.
Gorący i aromatyczny barszcz ukraiński smakował wyśmienicie! Dzięki warsztatom zorganizowanym przez panie Ewę i Grażynę Mrowiec udało się przełamać stereotypowy pogląd, że dzieci uwielbiają tylko jedzenie z McDonalds’a i pizzę. Cieszymy się, że zdrowe, gotowane na bazie warzyw potrawy również znajdują miejsce w ich menu!